Tavşan Adası
Asar Adası
Myndos antik kenti bugünkü Gümüşlük beldesinin yanındaki Bozdağı üzerine kurulmuş.
Tarih öncesi çağlara dayanan ilk kültürünü Lelegler oluşturur. Deniz ticaretini ellerinde tutan bu savaşçı ulus Myndos´a yerleşmiştir. Yani, Myndos antik kentinin ilk sakinleri Leleglerdir.
Tavşan Adası, Gümüşlük - Fotoğraf: Yalçın Çakır
Myndos, Leleglerden sonra Dorlar, daha sonra Persler, M.Ö. 3. y.y.da da Karyalıların egemenliğine girmiştir. O dönem Pers Krallığı'na bağlı bir satraplık olan Karia satraplığı sınırları içindedir. Satraplık bugünkü anlamıyla valiliktir.
Mausolos (Maussollos) (M.Ö. 352-353) (Yunanca: Μαύσωλος veya Μαύσσωλλος), Güneybatı Anadolu'daki Karya bölgesinin Pers satrapıdır. Yani Pers Krallığı'nın bölgedeki valisidir. Pers hükümdarına bağlı olmakla birlikte daha çok bağımsız bir kral gibi hareket etmiştir.
Kaynak: İnternet - Mausolos
Efsanelere göre Mausolos sevgilisi ile muhteşem gün batımlarını izlemek üzere o zamanki adıyla Asar Adası, şimdiki adıyla Tavşan Adası'na sahilden yürüyerek ulaşılabilen Kral Yolu'nu yaptırmıştı.
Ancak bazı tarihçilere göre, şimdilerde üzerinden yürüyerek adaya ulaşabildiğimiz yol aslında yol değil dalgakırandı. Ve tarih içinde yaşanan depremlerle Ege'nin sularına gömülen asıl antik Myndos kentinin kalıntılarıydı.
Myndos Kentinin kalıntıları geçen yüzyıllardaki büyük depremlerin sonucunda kısmen su altında kısmen de toprak altında kalmıştır. Bu nedenle antik Myndos Kenti ''Batık Şehir'' olarak da anılır.
Koyun girişindeki Tavşan Adası'na (Asar Adası) Batık Şehrin taşları üzerinden yürüyerek geçilebilir.
Aşağıdaki Myndos Antik Kent Haritası'nda 18 numara ile işaretlenen yer Asar Adası ya da günümüzdeki adıyla Tavşan Adası'dır.
Kaynak: İnternet - Myndvs - Myndos antik kenti haritası
150 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindeki tarihi Kral Yolu, Gümüşlük sahilinde yer alan Fenerci ve Siesta restoranlarının hemen önünden başlar. Zaman zaman diz seviyesine kadar yükselen mavi bayraklı denizden yürüyerek ada kıyılarına ulaşabilirsiniz.
Peki ama adı neden Tavşan Adası. Üzerinde tavşanlar yaşadığı için bu ismi almıştır. Ama tavşanların nereden, ne zaman, kimler tarafından getirildiği, bırakıldığı ise bilinmemektedir.
Tavşan Adası, Gümüşlük - Fotoğraf: Yalçın Çakır
Adada yapılan kazı çalışmaları sonucunda kilise, kiliseye ait depo ve sarnıçlar, kral yolu ve MS 3’üncü Yüzyılda Hıristiyanlığı yaymaya çalışan ilk önder din adamları ve yakınlarının katledikten sonra gömüldüğü mezarlar, din adamlarının kafatasları, kafataslarına çakılan çiviler, MÖ 5’inci Yüzyıl ile MS 3’üncü Yüzyıl dönemleri arasındaki tapınağa ait sütunlar ve kilisede üst düzey görevli din adamlarının yaşadığı evler ortaya çıkartıldı.
Gümüşlük Tavşan Adası tarihi, arşiv
Gümüşlük Tavşan Adası tarihi, arşiv
TAVŞAN ADASI EYLEMİ
Aşağıdaki metin Hürriyet Gazetesi'nden alıntılanmıştır.
(Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)14.10.2016 - 16:52)
Orijinal haber kaynağı için TIKLAYIN
Tavşan Adası'nda yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in görevden alınmasıyla sona gelinen kazı çalışmaları 2 yıl önce durdu.
Ada, ziyarete kapatıldı. Gümüşlük Forumu, Gümüşlük Çevre Koruma ve Yaşatma Derneği ile Bodrum Kent Konseyi üyesi 150 kişilik bir grup, bugün öğle saatlerinde, Gümüşlük sahilinde toplandı. Sığ suda ada ile kıyı arasında el ele tutuşarak insan zinciri oluşturan grup, daha sonra Tavşan Adası’na geçti. Adada yaklaşık yarım saat kalan eylemcileri, müze görevlileri kapalı alana girmemesi için uyardı; jandarmanın da güvenlik önlemi aldığı görüldü.
Kazı çalışmalarında sona gelindiğini, eserler ve tarihi mekanlar arasında ahşaptan yürüyüş yollarının yapılmasını beklerken adadaki faaliyetlerin bitirildiğini söyleyen Gümüşlük Forumu Sözcüsü İbrahim Hakkı Zırh, "Bu da sadece 150 bin lirayla çözülebilecek bir sorun iken hem ödenek ayrılmaması hem de güzelim tarihi adanın ziyarete kapatılmasına anlam veremiyoruz. Adanın turizme açılması, Bodrum ve Gümüşlük için büyük bir kazançtır. Bu konuda yetkilileri uyarmak ve durumunun önemini anlatmak için bu eylemi düzenledik. Umarım bakanlıktakiler sesimizi duyar ve önümüzdeki yıl ada turizm sezonuna kazandırılır" dedi.
’BAKANLIK HALLETMEZSE BELEDİYELER YAPAR’
Yılda yaklaşık 200 bin kişinin adayı ziyaret ettiğini belirten Bodrum Kent Konseyi Üyesi Mehmet Çilsal ise "Burada eğer kasıt yoksa çok şaşarım. Bu kadar düşük bir rakam için, binlerce yıllık tarihi mekanın kapalı kalması anlaşılabilir gibi değil. Eğer bakanlık bu bütçeyi ayırmazsa, kent konseyi olarak, Bodrum ve Muğla Büyükşehir belediyelerinin tarih ve kültür çalışmaları için ayrılan 633 bin lira bütçesinden pay aktarılarak yürüyüş yollarının bir an önce yapılmasını ve adanın turizme kazandırılmasını sağlayacağız. 150 bin lira için tarihi bir mekanın kapalı kalması hepimizin ayıbı" dedi.
Yaklaşık 1 saat süren eylem ve açıklamaların ardından grup sessizce dağıldı. Eylemi Gümüşlük’te bulunan az sayıdaki yabancılarda ilgiyle izledi.
HARİTA
Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz.
Rabbit Island
Asar Island
The ancient city of Myndos was founded on Bozdagi, next to the present-day Gumusluk town.
Lelegs form the first culture dating back to prehistoric times. This warrior nation, which controlled the maritime trade, settled in Myndos. In other words, the first inhabitants of the ancient city of Myndos were Leleges.
Myndos, Lelegs, then Dorians, then Persians, BC. In the 3rd century, it was dominated by the Carians. It was within the borders of the Karia satrapy, which was a satrapy attached to the Persian Kingdom at that time. The satrapy, in its current sense, is the governorship.
Mausolos (Maussollos) (352-353 BC) (Greek: Μαύσωλος or Μαύσσωλλος) is the Persian satrap of the Caria region in Southwest Anatolia. In other words, he is the governor of the Persian Kingdom in the region. Although he was loyal to the Persian ruler, he acted more like an independent king.
According to the legends, Mausolos had the King's Road built, which can be reached by walking from the coast, to the Asar Island, now the Rabbit Island, to watch the magnificent sunsets with his lover.
However, according to some historians, the road on which we can reach the island by walking now was actually a breakwater, not a road. And it was the ruins of the ancient city of Myndos, which was buried in the waters of the Aegean by earthquakes experienced throughout history.
The ruins of Myndos City have been partially underwater and partially underground as a result of major earthquakes in the past centuries. For this reason, the ancient city of Myndos is also known as the "Sunken City".
The Rabbit Island (Asar Island) at the entrance of the bay can be reached by walking over the stones of the Sunken City.
The place marked with the number 18 on the Myndos Ancient City Map below is Asar Island or Rabbit Island as it is known today.
The historical King's Road, 150 meters long and 1.5 meters wide, starts right in front of the Fenerci and Siesta restaurants on the Gümüşlük coast. You can reach the shores of the island by walking through the blue flag sea, which rises to knee level from time to time.
But why is it called Rabbit Island? It got this name because rabbits live on it. But it is not known where, when, by whom the rabbits were brought or left.
As a result of the excavations carried out on the island, the church, the warehouses and cisterns belonging to the church, the royal road and the tombs where the first leading clergymen and their relatives who tried to spread Christianity in the 3rd century AD were buried after being murdered, the skulls of the clergy, nails nailed to the skulls, the 5th century BC and AD Columns belonging to the temple between the 3rd century periods and the houses where the high-ranking clergy lived in the church were unearthed.
RABBIT ISLAND ACTION
The text below is taken from Hürriyet Newspaper.
(Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)14.10.2016 - 16:52)
CLICK for original news source
Many artifacts were unearthed during the excavation and rescue work on Rabbit Island. prof. Dr. The excavations, which came to an end with the dismissal of Mustafa Şahin, stopped 2 years ago.
The island is closed to visitors. A group of 150 members of the Gümüşlük Forum, Gümüşlük Environmental Protection and Sustenance Association and Bodrum City Council gathered at Gümüşlük beach today at noon. The group, which formed a human chain by holding hands in shallow water between the island and the shore, then moved on to Rabbit Island. Museum officials warned the activists, who remained on the island for about half an hour, not to enter the closed area; It was seen that the gendarmerie also took security measures.
Gümüşlük Forum Spokesperson İbrahim Hakkı Zırh said that the excavation works have come to an end and that the activities on the island have been completed while waiting for the wooden walking paths to be built between the artifacts and historical places. "Opening the island to tourism is a big win for Bodrum and Gümüşlük. We organized this action to warn the authorities about this issue and to explain the importance of the situation. I hope those in the ministry will hear our voice and the island will be included in the tourism season next year," he said.
'IF MINISTRY DOESN'T HELP MUNICIPALITIES DO IT'
Bodrum City Council Member Mehmet Çilsal, who stated that approximately 200 thousand people visit the island a year, said, "I would be very surprised if there is no intention here. It is incomprehensible that the historical place of thousands of years is closed for such a low figure. If the ministry does not allocate this budget, the city council We will transfer a share of 633 thousand liras from the budget of 633 thousand liras allocated for the historical and cultural studies of the metropolitan municipalities of Bodrum and Muğla, and we will ensure that the walking paths are built as soon as possible and the island is brought to tourism. It is a shame for all of us that a historical place is closed for 150 thousand liras."
After the demonstrations and statements that lasted for about 1 hour, the group quietly dispersed. The small number of foreigners in Gümüşlük watched the action with interest.
VİDEO